ACRO

Acrogymnastiek

Acrobatische Gymnastiek, ook wel Acrogym of kortweg Acro genoemd. 

Teamsport

Acro is een teamsport. Vertrouwen onderling is erg belangrijk bij de sporters.
De minimum leeftijd is 6 jaar. 















Acro 


Acrogym staat voor acrobatische gymnastiek en wordt ook wel sportacrobatiek genoemd. 
Acrogym is een combinatie van turnen, acrobatiek en dans. Er wordt gewerkt in groepen van twee, drie of vier sporters, die samen de acrobatische oefeningen uitvoeren.

In deze sport komen heel veel vaardigheden samen: behendigheid, kracht, lenigheid, expressie en dans, maar ook psychologische en sociale vaardigheden. Zo is er vertrouwen in de ander nodig. De sporters leren samen werken, communiceren en (letterlijk en figuurlijk) op elkaar bouwen. Acrogym is dus niet alleen een spectaculaire en spannende manier van lichaamsbeweging, het biedt ook de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die belangrijk zijn in het dagelijks leven.
Verschillende groepen en niveaus.
Bij SportAcrobatiek Vaassen verdelen we onze groep in recreanten en wedstrijdsporters. 
Er is een beginnersuur voor de nieuwkomers en daarna stromen ze door naar de overige lesuren. 

Recreanten:
De groep recreanten is speciaal voor de nieuwkomers. Ze leren de basis van de sport, zoals balans, ritme gevoel en vertrouwen in elkaar krijgen. Ze doen soms twee beginnerswedstrijden (de E- Instap). E-instap is het laagste/makkelijkste niveau. 

Wedstrijdgroep:
Stroom je door van de recreanten naar de wedstrijdgroep? Dan is het goed te weten dat wij werken met een E-, een D-. een D+-,  een C-, een B- en een A-lijn
In de E-, D-, en C-lijn heb je 3 plaatsingswedstrijden , daarna stroom je door naar de landelijke wedstrijden. 
Bereik je het A-  B niveau, dan  doe je gelijk mee aan de landelijke wedstrijden  en alleen het A niveau strijd voor de titel van het Nederlands Kampioenschap.

Aantal uren:
Bij de wedstrijdgroep wordt er minimaal 2 uur en maximaal 5 uur per week getraind, afhankelijk van je niveau. De recreanten trainen 1 of 2 uur, de wedstrijdgroep meestal 4/5.  Als je naar een hoger hoger niveau gaat, ga je ook meer uren trainen. Sinds september 2019 zijn we gestart met een bovenpartner uur. Hier mogen alleen bovenpartners aan deelnemen

Wil je meer informatie over het verschil tussen de groepen? Klik hieronder:
Recreanten en wedstrijdgroep

Verschillende grootte teams.

Mix paar

Een mix paar bestaat uit 1 vrouw en 1 man. Er is 1 bovenpartner en 1 onderpartner. De man is altijd de onderpartner.

Kwartet

Ookwel  heren-, damesgroep genoemd. De groep bestaat uit 4 personen,  1 bovenpartner, 2 middenpartners (boven en onder partner) en 1 onderpartner.



















Wedstrijden


Acro telt verschillende wedstrijden. Drie plaatsingswedstrijden,  twee keer een halve finale ,
een een finale. De plaatsingswedstrijden worden georganiseerd door verenigingen uit de regio Gelderland Overijssel, met steun van districtcommissie acrobatische gymnastiek oost
Landelijke wedstrijden worden georganiseerd door de K(oninklijke) N(ederlandse) G(ymnastiek) U(ni).
Vanaf de halve finale zijn de wedstrijden landelijk. Als je tot de beste van Nederland hoort, kun je ook internationaal wedstrijden gaan draaien.
De juryleden van de wedstrijden zijn vrijwilligers en worden aangeleverd door alle deelnemende gymnastiekorganisaties.

Ook kunnen er vanuit gymnastiekorganisaties wedstrijden georganiseerd worden. Dit worden vaak vriendschappelijke wedstrijden genoemd. Deze wedstrijden zijn NIET beslissend in de wedstrijden van de KNGU.

Wil je meer informatie over de KNGU of wanneer we wedstrijden draaien? Klik hieronder: 

Extra activiteiten.


Een seizoen wordt gezamenlijk afgesloten en wij hebben, naast de reguliere lessen, ook enkele terugkerende evenementen waar de vereniging zich mee bezig houdt. Zoals: onderlinge wedstrijden, regionale- en landelijke wedstrijden, sinterklaas, oud & nieuw bijeenkomst , meerdere clubacties en afsluiting van seizoen.
De (ouders van)leden worden gestimuleerd tot het volgen van cursussen voor trainers, assistenten en juryleden.
Share by: